Position Statement on Physical Therapy Aides
Performing Designated Unskilled Tasks

The Montana Board of Physical Therapy Examiners has been asked to further
clarify the unskilled tasks that may be designated to a physical therapy aide
under the new rules set forth in ARM 24.177.405. Section 2 of ARM 24.177.405
states that “A physical therapy aide is limited to performing the following patient
supportive tasks under the direct supervision of a physical therapist or physical
therapist assistant”
(a) Preparing a patient for treatment by a physical therapist or physical
therapist assistant;
(b) Providing unskilled aid to a patient after treatment by a physical
therapist or physical therapist assistant; and
(c) Assisting a physical therapist or physical therapist assistant when
safety or patient care requires a second person’s assistance.

An example of “unskilled aid to a patient after treatment by a physical therapist or
physical therapist assistant” (Section 2 (b)) might be removing a hot or cold pack,
or removing electrodes and cleaning the gel from a patient after routine treatment
if, in the professional judgment of the physical therapist or physical therapist
assistant, the patient would not need to have the physical therapist or physical
therapist assistant examine the patient again at the end of treatment, as would
be necessary, for example, if the patient were diabetic or had a condition
requiring professional examination of the skin, circulation, etc. New Section 2
was not meant to be all inclusive, or exclusive, of other situations in which a
physical therapy aide might perform patient supportive tasks so long as the
supervising physical therapist or physical therapist assistant used his or her
professional judgment to determine if the task being designated was unskilled.

A physical therapist aide cannot perform direct patient care treatment even if the
aide is directly supervised. Only licensed physical therapists and licensed
physical therapist assistants can perform direct patient care and treatments.

Section 3 of ARM 24.177.405 states that a physical therapist aide can perform
nonpatient care tasks without direct or onsite supervision such as:
(a) Housekeeping activities including caring for and stocking equipment
and supplies;
(b) Transporting patients, records, equipment and supplies in accordance
with established policies and procedures;
(c) Assembling and disassembling equipment and accessories;
(d) Preparing, maintaining and cleaning up treatment areas and
maintaining supportive areas; and
(e) Transcribing, recording, or copying treatment documentation
generated by a physical therapist or physical therapist assistant. All
documents prepared by a physical therapy aide must be signed by the
treating physical therapist or physical therapist assistant.



These examples of common situations in which the use of an aide is appropriate
is not meant to be all inclusive, or exclusive, of other situations in which a
physical therapy aide may perform nonpatient care tasks without direct or onsite
supervision. Clearly, when physical therapy treatment and/or intervention has
ended and there is no on-going patient care, an aide may perform any multitude
of designated, unskilled tasks.

It is the intent of the Montana Board of Physical Therapy Examiners that only
licensed individuals perform physical therapy evaluations and treatments as
stated in Montana Code Annotated Section 37-11-104. The Board’s position is
supported by the American Physical Therapy Association under “Provision of
Physical Therapy Interventions and Related Tasks HOD P06-00-17-28:
“Physical therapists are the only professionals who provide physical therapy
interventions. Physical therapist assistants are the only individuals who provide
selected physical therapy interventions under the direction and at least general
supervision of the physical therapist.” This is also consistent with the FSBPT
Model Practice Act which states that “a physical therapy aide may perform non-
patient care routine tasks without direct or onsite supervision.”

It is the duty of the Board to regulate the profession of physical therapy and to
protect the public. The Board respects the highly trained professional judgment
of its physical therapist licensees who supervise and direct physical therapist
assistants and aides in a manner consistent with their professional training and
judgment, and the laws and rules of the state of Montana.




