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CONTINUING EDUCATION FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
To review the full text of the Continuing Education Rule 24.177.2105, go to: 
www.pt.mt.gov, click on “regulations” tab, click on “Administrative Rules”, click 
on “Chapter 177”, and arrow down to “ARM 24.177.2105 Continuing Education”. 
 
 
1.  How many CE hours/credits do I need and by when?   

         PTs and PTAs all need to have 30 hour/credits of qualified CE in each 24 month 
period prior to the renewal date on odd years. The next reporting period to obtain 30 
hours/credits of qualified CE will be April 1, 2021 through March 31, 2023.  
 

2.  I just received my license.  Do I have to complete CE this year?   
     No, you are exempt for the first reporting period. 
 
 

 
Renewal Chart 

Renewal Status Renewal Payment 
Due 

Required CE 
Hours /credits 
as of April 1, 
2021 

Required CE 
Hours /credits 
as of April 1, 
2022 

Required CE 
Hours/credits as of 
April 1, 2023 

First time license 
renewal odd/even 
license number 

Prior to license 
expiration (April 1) 
of each renewal 
period 

None required None required None required 

Renewals for 
PT/PTA with odd 
license number 

Prior to license 
expiration (April 1) 
of each renewal 
period  

None required None required  
(but you may 
want to start 
working on the 
required 30 CE) 

30 qualified CE 
credits/hours 

Minimum 15 CE 
credits/hours from 
Category A 

Renewals for 
PT/PTA with even 
license number 

Prior to license 
expiration (April 1) 
of each renewal 
period 

None required None required  
(but you may 
want to start 
working on the 
required 30 CE) 

30 qualified CE 
credits/hours 

Minimum 15 CE 
credits/hours from 
Category A 

Expired licensees Pay a renewal fee 
and a late fee 

30 qualified CE 
credits/hours 
for reporting 
period 4/1/19 
to 3/31/21  

None required  
(but you may 
want to start 
working on the 
required 30 CE) 

30 qualified CE 
credits/hours 

Minimum 15 CE 
credits/hours from 

Category A 
Terminated         
licensees 

You must reapply 
for licensure 

None required None required None required 

 

http://www.pt.mt.gov/
http://www.pt.mt.gov/
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3.  What is continuing competence? 
     The CE rule is written to ensure “continuing competence” which is defined by the 

Federation of State Boards of Physical Therapy (FSBPT) as: The lifelong process of 
maintaining and documenting competence through ongoing self-assessment, 
development and implementation of a personal learning plan, and subsequent 
reassessment. The Board recognizes that PTs and PTAs should have a wide variety 
of activities available to demonstrate their competence; and that demonstration of 
competence is not limited to traditional classroom-based education. The continuing 
competence model allows for a number of activities including residencies, 
fellowships, assessment tools, specialty exams, and research, as well as traditional 
CE opportunities. 

 
4.  Can I get all of my CE hours/credits on-line?   

Yes, there is no limit to the number of online CE hours/credits that a licensee may 
report during a 2 year reporting cycle as long as 15 hours/credits of the online 
courses meet the requirements of category A. 

 
5.  What’s the difference between Category A and Category B qualifying 

continuing education hours/credits? 
Category A activities are considered to be certified.  Certified activities go 
through a process to determine if the activity meets a minimal threshold of required 
criteria and how well the activity meets additional “desirable” criteria.  A licensee 
must obtain a minimum of 15 of the required 30 CE hours/credits per two-year 
cycle through Category A activities but may obtain all 30 hours/credits from Category 
A.   

 
Category A Activities: 15 hour minimum CE requirement in each 2 year cycle   

beginning 4/1/2021 through March 31, 2023 
Activities approved or 

offered continuing 
education credits/hours by 
a national/state medical, 
PT or healthcare board or 

association i.e. APTA, 
FSBPT, MAPTA , an 

accredited medical, PT or 
healthcare education 

program, or a national, 
medical, PT or healthcare 

specialty society.*** 

Classroom 
Based 

Online Home study Other  

CE courses     Yes Yes Yes  
PT clinical specialty 
certification coursework 

    Yes Yes Yes  

PT clinical residency     Yes Yes Yes Residency 
requirements 
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Post graduate PT 
coursework 

     Yes Yes Yes Grade of “C” or 
higher or  
“pass” if “pass/fail” 
coursework 

 
***Links: 
http://www.fsbpt.org/ 
http://mapta.com/ 
http://www.apta.org/ 
http://pt.mt.gov then click on “Services/Links tab then click on “Related Internet 
Links” OR  http://pt.mt.gov then click on the “CE” tab. 
 
Category B activities:  Beginning April 1, 2021, a maximum of 15 of the 
required 30 CE hours/credits may be obtained each 2 year reporting cycle from 
Category B. These activities are designed to allow continued competence 
through participation in “other meaningful activities” beyond traditional classroom 
instruction.  Category B activities are not certified. 
 
 

Category B Activities: 15 hour maximum CE requirement in each 2 year cycle  
Beginning April 1, 2021 through March 31, 2023 

Courses or activities  
   

*** not approved or offered*** 
by a National/State Medical, 
Physical Therapy  or Healthcare 
Board or Association i.e. APTA, 
FSBPT, MAPTA , an accredited 
medical, PT or healthcare 
education program, or a 
national, medical, Physical 
Therapy or healthcare specialty 
board.   

 

Conversion Cap per 
2 year 
cycle 

CE courses Classroom Based, Online, Home 
Study 

15 hours 
per 2 
year 
cycle 

Teaching/lecturing principally for 
healthcare professionals, so long as 
teaching is not your primary profession 

1 hour credit for 1 hour of 
lecture/teaching 

5 hour 
max 

Current (active) member APTA  1 hour 
Performing as an APTA-certified clinical 
instructor in each 2 year cycle 

 5 hour 
max  

http://www.fsbpt.org/
http://www.fsbpt.org/
http://mapta.com/
http://mapta.com/
http://www.apta.org/
http://www.apta.org/
http://pt.mt.gov/
http://pt.mt.gov/
http://pt.mt.gov/
http://pt.mt.gov/
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Performing as clinical mentor in 
credentialed clinical residency or 
fellowship program 

 5 hour 
max 

Serving as a Montana PT Board 
Member or on a recognized MT PT 
Board committee, MAPTA Board 
Member, or national APTA Board 
Member, or FSBPT Board Member 

 5 hour 
max 

Publishing in an area that pertains to 
PT, if publishing is not a requirement for 
your primary occupation 

 5 hour 
max 

Taking and passing the MT 
jurisprudence exam in each 2 year cycle 

 1 hour 

 
 
6.  My employer is putting on a mandatory training for all employees.  Will this      

training count toward my CE requirement?   
Yes, if the training deals primarily with substantive physical therapy issues and 
complies with the CE rules.  If it does not you or your employer may seek course 
approval through the FSBPT or MAPTA to qualify. 
 

7.   If I complete more than 30 qualified hours/credits in the 2 year reporting cycle 
will the extra credits “roll over” to the next reporting cycle? 
No. The CE hours/credits must be completed during the 2 year renewal cycle and   
cannot be carried over or go back in time. 

 
 8.  How do I indicate that I have met the continuing education requirements? 

You will check a box on your renewal form indicating you have met the continuing 
education requirements.  The Montana PT Board of Examiners will conduct random 
audits and may request copies of your CE activity/records as part of that process to 
verify completion of the CE requirements. 
 
*** Please do not send copies of your records unless they have been 
requested in writing by the PT Board as part of a random audit. *** 

 
 9.  How long should I retain my detailed CE documents and what should they 

include? 
       According to the CE rule ARM 24.177.2105 (6) “Licensees must establish and 

maintain detailed records of completed CE in the form of programs and certificates 
of attendance and make the records available upon board request.” The Board 
request would be the CE audit. Your “detailed records” should include: 
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                         Continuing Education Document Checklist 

Required Course Program Information Requirements for Certificate of 
Completion  

Full name and qualifications of course 
presenter 

Name of the licensee 

Title of the presentation The course name 
Number of hours, date, and location of the 
presentation 

The number of hours of continuing 
education obtained 

The name of the sponsor Date and location of the presentation 
Description of the presentation format Official signature of the sponsor 

• Pursuant to ARM 24.177.2105 7a, each 60 minutes of instruction equals one 
continuing education hour/credit. 
 
 

10.   Is there an easy way I can find Continuing Competence and Education 
 Activities? 
Yes.  The following links will be helpful.  

 
Links: https://www.fsbpt.org  

http://mapta.com/ 
http://www.apta.org/ 
http://pt.mt.gov  then click on “Services/Links tab then click on “Related 
Internet Links” OR http://pt.mt.gov then click on the “CE” tab 
 

11.   The Montana Board of PT does not pre-approve any activities or sponsors for 
CE hours/credits.  Why not? 
The Board recognizes that the licensees are professionals.  There are many 
offerings that meet the CE requirements.  This leaves a lot of choices for 
licensees to select what is most relevant to their continued competency 
development and career.  The Board does not want to be in the approval 
business.  The process of approving continuing education courses would be 
too costly and burdensome for a board of this size. 
 

12.   What activities are excluded and do not meet specific CE requirements? 
Examples of activities that are excluded from CE hours/credits include: staff 
meetings, teaching physical therapy-related courses when teaching is the 
licensee's primary occupation, regularly scheduled institutional activities such as 
rounds or case conferences, first aid courses, CPR courses, programs that 
promote a company or product, repeating or retaking an activity and/or 
coursework.  
 

13.  Can I request an exemption from completion of all or a portion of my CE 
hours/credits during my renewal cycle because of extenuating circumstances 
i.e. a medically documented illness or military service assignment?  

https://www.fsbpt.org/
https://www.fsbpt.org/
http://mapta.com/
http://mapta.com/
http://www.apta.org/
http://www.apta.org/
http://pt.mt.gov/
http://pt.mt.gov/
http://pt.mt.gov/
http://pt.mt.gov/
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No. However, written requests for a modest extension of time to complete the 
required CE, an explanation as to why you have not completed the required CE  
and a “plan of action” as to how you will complete the required CE, MAY be 
considered by the Board on an individual basis when provided with appropriate 
supportive documentation. 
 

*** Remember: Failure to comply with the continuing 
education requirement may be grounds for disciplinary 
action. *** 

  
14.  I am still confused, who can I talk to if I have questions?  

You may call the Audit Unit at 406-444-5696 or email your question to 
audit@mt.gov. 

mailto:audit@mt.gov
mailto:audit@mt.gov

